[Kuchnia Zośki] Ciasto czekoladowo-bananowe

Święta za nami, ale jedzenie z jednego wieczoru wciąż leży w lodówce. W tym roku na szkolną wigilię zabrałam ciasto z zamysłem, aby się najeść i dać najeść innym. Treściwe, smaczne i estetyczne. I oczywiście czekoladowo-bananowe.

Przepis wzorowany z domowe-wypieki.pl

Podstawowe informacje:

  • Czas wykonania: 20-30min
  • Koszt: Średni
  • Potrzebny sprzęt: miski (przynajmniej 3-4), mikser, waga, blacha – keksówka 30cm, rondelek/garnek
  • Temperatura pieczenia: 180 Stopni Celsjusza

Składniki:

  • 250g cukru
  • 250g masła/margaryny
  • 3 jajka
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g czekolady gorzkiej
  • 4 banany*

Polewa:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju
  • dodatki wedle uznania – u mnie cukrowe gwiazdki

*tutaj dygresja, ja używam 3 bananów, ponieważ mam keksówkę długości 26-28 cm. Ciasto bardzo wyrosło mimo tego, nie jest suche

Robimy!

  1. Rozgniatamy banany widelcem lub miksujemy. Na tarce o dużych oczkach ścieramy czekoladę.
  2. Mieszamy miękkie masło/margarynę, jajka, cukier i banany. Miksujemy przez kilka minut, masa będzie niejednorodna.
  3. W osobnej misce mieszamy mąkę, startą czekoladę, proszek do pieczenia, kakao i sodę. Dodajemy stopniowo do masy, ciągle mieszając. Przekładamy ciasto do nasmarowanej masłem i bułką tartą formy.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasto na 70 minut.
  5. Rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. Kładziemy dodatki wedle uznania.

Bon Apetit!

[Kuchnia Zośki] Ciasto czekoladowo-bananowe
Przewiń na górę