Kuchnia Zośki

[Kuchnia Zośki] Świąteczne pierniczki

17 grudnia 2017

Korzenny zapach, nastrojowe piosenki w tle i roześmiane twarze – tak, to już prawie Święta! Cieszę się całą swoją osobą, nie mogę się doczekać 😀 Coroczną tradycją jest u nas pieczenie pierniczków wraz ze znajomymi. Przednia zabawa, cukier w każdym zakątku i kalorie na przyszłe trzy lata. Wchodzisz w to?

Podstawowe informacje:

  • Czas wykonania: 50-70min
  • Potrzebny sprzęt: wałek, miski (przynajmniej dwie), rondelek/garnek, blacha, papier do pieczenia
  • Temperatura pieczenia: 170 Stopni Celsjusza

Gwiazdeczka z choinkami ♥

Składniki:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 torebka przyprawy korzennej (do pierników)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 kg mąki (w toku robienia i przygotowywania przyda się łącznie 1kg)

Poznajcie Rudolfa. Jest bardzo nieśmiały, więc pytania pojedynczo 😀

Robimy!

  1. Odmierzamy masło i miód, roztapiamy w rondelku mieszając aby nie przywarło. Gdy składniki się połączą, dodajemy cukier. Studzimy.
  2. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, śmietanę i sodę rozpuszczoną wcześniej w 1 łyżeczce wody. Mieszamy składniki do jednolitej masy. Wsypujemy przyprawę korzenną i znów mieszamy.
  3. W osobnej misce odmierzamy mąkę i powoli dodajemy do niej masę jednocześnie mieszając. Masa wyjdzie bardzo mokra.
  4. Nastawiamy piekarnik na 170 Stopni Celsjusza.
  5. Bierzemy w ręce trochę masy i dodając mąki, formujemy kulkę. Ugniatamy i podsypujemy mąką, aż ciasto będzie się nadawać do wałkowania. Uwaga, łatwo jest zrobić ciasto zbyt suche.
  6. Po zagnieceniu możemy odłożyć ciasto na 20-30min do lodówki, żeby łatwiej się wałkowało, jednak nie jest to konieczne.
  7. Wałkujemy ciasto na grubość około 5mm i wycinamy pierniki. Kształt i rozmiar dowolny 😉
  8. Przekładamy pierniki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 10-15min.
  9. Po wyjęciu pierniki są gotowe, żeby je zjeść lub ozdobić. Albo jedno i drugie 😀

Cukier, cukier, więcej cukru ♥

  • VukoBorderCollie

    no nie powiem, jadłabym <3

    • Uwierz, nie dziwię się 😀 Sama chętnie chrupię 😉 Może będziesz miała okazję zjeść 🙂

  • Ola

    Ładne pierniczki! Ja ostatnio upiekłam prawie 300 i ustroiłam ponad 200. Ale cóż, ładnie wyglądają i pysznie smakują! 😀